Промени в правилата за голф за 2023

R&A и USGA направиха промени в правилата на играта в Правилата на голфа за 2023 г., които ще засегнат професионалните играчи и обикновения клубен голфър. Ето основните промени.

Последният път, когато двете управителни организации направиха промени, беше през 2019 г., когато промяната на процедурата за свободно пускане  до коленете беше сред основните промени в правилата, заедно с премахването на наказанията за случайно преместване на топката ви на грийна и намаляването на времето за търсене на топка от пет до три минути.

Правилата на голфа се усъвършенстват на всеки четири години и представляват набор от стандартни правила и процедури, по които трябва да се играе голф спортът. Те са написани и поддържани съвместно от Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews, ръководният орган за голф в световен мащаб (извън Съединените щати и Мексико, които се управляват от Голф асоциацията на Съединените щати – USGA.)

Новите промени от 2023 г. целят да направят играта по-проста и да вървят в крак с времето, тъй като все повече и повече играчи използват приложения и онлайн технологии за точкуване. Новите допълнения към правилата, обявени за първи път през ноември, влязоха в сила на 1 януари. Ето забележителните промени.

Промени в правилата

Без наказания за пропуск да поставите своя хендикап в картата си с резултати

Непоставянето на вашия хендикап или вашия правилен хендикап във вашата карта с резултати, когато играете в строукплей, до момента водеше до  дисквалификация. Сегашното изменение означава, че вече не сте задължени да показвате своя хендикап в картата си с резултати. Това остава изцяло отговорност на Турнирните комитети.

Комитетите вече ще отговарят за точността на хендикапа на всеки играч и изчисляването му за състезанието. Тази промяна на правилото е направена, за да отговаря на  все по-широкото използване на приложения и онлайн технология за публикуване на резултати.

Вече можете да замените повреден или счупен клъб

Счупен клъб

Това вече позволява на играчите да заменят стик, който е повреден по време на игра – при условие, че стикът не е бил повреден от играча нарочно, например като си изпуснал нервите след пропуснат удар! Но ако случайно вдлъбнете лицето на вашия клъб или счупите шафт по време на игра, сега можете да поправите или замените този клъб.

Можете да замените топка, движена от природни сили

Ако вашата топка е в покой, след като е била пусната в игра, поставена или заменена и след това природни сили я накарат да се претърколи в друга зона на игрището, тя трябва да бъде заменена и няма да получите наказание. Това правило влиза в сила, ако топката ви се търкулне в наказателното поле, в бункер, на пътинг грийн или извън границите, след като е била пусната в игра.

Вземането на облекчението назад  по линията към флага е опростено

При невъзможна за игра топка , възможността за пускане назад по линията от флага ви позволява да пуснете топката обратно по права линия от дупката през мястото, където лежи топката. Това е опция за неотиграема топка и за облекчение от наказателни полета. След като пуснете топката си на линията, вече е позволено да се търкаля до една дължина на клъб във всяка посока от това място – включително по-близо до дупката!

Не можете да повторите удара си, ако топката ви удари  предмет на грийна

Досега, когато вашата топка, изиграна от пътинг грийна, случайно удари човек, животно или подвижен предмет на грийна, този удар не се зачиташе. Това правило вече е изменено, така че ударът вече се зачита и впоследствие топката се играе, както лежи.

Промени за играчи с увреждания

Настоящите правила правят редица улеснения за играчи с увреждания, но те се третират като местни правила, които комитетите могат да приемат. Сега тези условия ще станат част от Правилата на голфа, което означава, че те винаги ще бъдат в сила за всички играчи с увреждания, съгласно допълненията към Правилника, така че няма да има нужда от допълнително Местно правило.

 

Сподели: facebook

Последни новини и блог

04 - 12 - 2023

Откриване на ски сезон Банско - 2024 г.

Прочети

02 - 05 - 2023

ELIDA TOURS & BULGARIA HOLIDAYS CUP съвместно с GOLF CLUB OHRID

Прочети

27 - 03 - 2023

Откриване на голф сезон 2023

Прочети

29 - 11 - 2022

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ЗИМЕН СЕЗОН

Прочети

08 - 04 - 2022

Успешно откриване на новия петнадесети сезон в Пирин Голф & Кънтри Клуб

Прочети

30 - 11 - 2021

Пореден успешен голф сезон в Пирин Голф & Кънтри Клуб

Прочети

01 - 11 - 2021

Най-добрият голф хотел в България 2021: Pirin Golf Hotel & SPA

Прочети

07 - 10 - 2021

Пирин Голф & Кънтри Клуб е в топ 5 на най-добрите голф комплекси в Европа

Прочети

25 - 06 - 2021

Заедно ще изградим утрешните традиции - членство в клуба

Прочети

17 - 02 - 2021

Защо Пирин Голф & Кънтри Клуб е перфектната дестинация за безопасен и качествен живот

Прочети

26 - 10 - 2020

Пирин Голф & Кънтри Клуб с нов престижен приз

Прочети

26 - 08 - 2020

Холивуд в Пирин Голф & Кънтри Клуб

Прочети
Пирин голф

Update your browser for the best viewing experience / Моля обновете вашият браузър за най-добро потребителско изживяване